"Oamenii dau ce au mai bun conform nivelului lor de constientizare"........................................................................!!!

luni, 16 martie 2009

What The "Bleep" Do We Know. The Rabbit Hole.

Partea I


Parerea mea !

Superb !
Unul din cele mai bune filme documentare destinate marelui public pe care le-am vazut. Mai profund decat "The Secret" dar si mai antrenant. Mai bogat in informatii stiintifice si in acelasi timp mai bine si mai percutant puse in scena.

Este editia a doua, mai bogata cu inca o ora si jumatate decat prima varianta, mai redusa, "What the Bleep do we know ?" care a obtinut primele locuri la festivalele de film documentar in 2004, de la Ahsland si Huston pana la Maui si Sedonna.

Poate ar fi fost mai bine sa incep cu el, dar nu l-am depistat in virtual cu subtitrare in romana, asa ca am trecut direct la asta. Daca il gasesc, il pun si pe dumnealui, ca nu ma dor tastele.

Incepand de la procesele fizice implicate in perceptii si patrunzand prin fizica cuantica spre metafizic, productia este atat la fel de frumos construita precum o catedrala.
Cat de simplu par dupa vizionare expresii consacrate de genul : "Materialul e ceea ce vedem dar nu exista iar imaterialul este ceea ce nu vedem dar exista", "Totul e energie", "Lumea este ceea ce creierul nostru creeaza"....samd ! Parca se ridica ceatza !

De buna seama ca si aici, ca si la "The Secret", este necesara o minima dechidere mentala. Daca capacitatea de acceptare (mai curand decat cea de intelegere) se blocheaza la legile fizicii mecaniciste in forma in care au fost predate pentru varsta de 10-12 ani, filmul poate fi foarte dificil de inteles si chiar putin fantasmagoric.

Este de buna seama o speranta desarta ca toti cei ce vad filmul sa si accepte ceea ce oamenii aia incearca sa arate. Dar, in mod paradoxal, criticii filmului ii demonstreaza de fapt valabilitatea. Faptul ca doar ceea ce creierul poate percepe, exista pentru individul propietar.
"..nu cred ca un budist sa-si schimbe credinta ca urmare a rezultatelor obtinute in experimentele cu electroni..", spune unul din realizatori la inceput.
Si este normala reactia de respingere pe care o au creierele ce au exersat aceasta activitate, reactie care inlocuieste triumfal orice incercare de explicare rational-logica a unor fenomene suficient de complexe pentru a nu fi predate la clasele primare.
Pentru mine filmul incheaga excelent raspunsuri serioase la intrebari serioase intr-o forma absolut coerenta dar si artistic-glumeata. Raspunsuri ce deschid larg usile unui orizont de intrebari.

Fara a intentiona sa pun sub semnul ridicolului pe cei ce critica filmul, trebuie sa mentionez cateva date :
Interpretarea lui Marlee Matlin - o actrita de exceptie, pentru care ceea ce noua ni se pare neobisnuit, pentru ea face parte din cotidian (printre altele, poate dansa pe o muzica pe care nu o aude si nu a auzit-o vreodata, dragut, nu ?) este completata pe zona stiintifica de :

PHYSICISTS

William Tiller, Ph.D.
Amit Goswami, Ph.D.
John Hagelin, Ph.D.
Fred Alan Wolf, Ph.D.
Dr. David Albert

NEUROLOGISTS, ANESTHESIOLOGISTS & PHYSICIANS

Dr. Masaru Emoto
Stuart Hameroff M.D.
Dr. Jeffrey Satinover
Andrew B. Newberg, M.D.
Dr. Daniel Monti
Dr. Joseph Dispenza

MOLECULAR BIOLOGY

Dr. Candace Pert

SPIRITUAL TEACHERS, MYSTICS AND SCHOLARS

Ramtha
Miceal Ledwith, Ph.D.


Partea II

11 comentarii:

  1. Viq,
    din păcate, lipsa traducerii în limba română a acestui film m-a pus în mare dificultate.
    Dar comentariul tău mi-a plăcut şi m-a purtat cu gândul la "Despre îngeri" a lui Andrei Pleşu, în care autorul propune o reflecţie asupra lumii angelice considerând această reflecţie "o bună terapeutică pentru combaterea mediocrităţii intelectuale de a cărei ameninţare nu scapă nimemi."
    Cred că şi reflecţia asupra subiectelor de genul celor ce le prezinţi tu aici ne poate ajuta la fel de mult. Trebuie doar să vrem...

    RăspundețiȘtergere
  2. Beth

    APASA PE "CC" !!!!!
    Jos, in dreapta !!
    TOATE filmele pe care le-am pus au titrare in romaneste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce drăguuuuuuuuuţ! Sunt de-a dreptul penibilă, nu-i aşa? :)
    Acum dorm pe mine, dar mâine le voi urmări (pe filme, adică).
    Viq, cum merge ceasul acela? Adică, nu cel de sus, din dreapta, că acela e după ora României. Dar cel după care scriem commurile la postarea ta? Pe ce meridiane eşti acum? :)
    OK, lasă, noapte bună! Mai vorbim-scriem noi... după ce văd filmul... Acum pic de somn.

    RăspundețiȘtergere
  4. Beth

    Conform criteriilor mele esti printre cele mai "putin penibile", ca sa folosesc expresia ta, persoane pe care le-am cunoscut.
    Nu lipsa anumitor abilitati si, cu atat mai putin lipsa unei informatii la un moment dat poate duce un om in penibil si ridicol.
    Poate sunt eu mai atipic un pic.
    Pentru mine nu cascatu' care merge pe strada cu fermoarul desfacut la blugi e ridicol, ci spilcuitu' la costum brici, cravata noua si chiloti neschimbati de doua anotimpuri, care rade de el cu gasca, fara macar sa-i spuna de ce.
    Minciuna, demagogia, aroganta, rautatea,....

    Vezi filmul ca merita.
    La prima vizionare poate sa nu para foarte usor.
    Eu inca revin periodic.
    Ca nici eu nu-s desteptu' pamantului :D...

    RăspundețiȘtergere
  5. Am pus si ceasul.
    Era setat pentru coasta Pacificului :D
    Cand iti zic ca nici eu nu-s prea grozav, nu o fac de modest.
    Gata.
    L-am pus pe Greenwich meridian, ca-s pe el. Ora Romaniei e +2 fata de ce se afiseaza.

    RăspundețiȘtergere
  6. Viq, mulţumesc. :)
    Mai întâi mi-ai spus cât sunt eu de deşteaptă, apoi mi-ai explicat cum stă treaba cu Greenwich! :) Octavian Paler spunea undeva, în "Mitologii subiective", că "zeii te omoară şi după ce le trece mânia te prefac într-un râu"... Tu ai făcut invers. :) Bine, nici tu nu eşti zeu, nici eu un simplu muritor! :D Mă rog, asta a fost o glumă, nu ştiu dacă mi-a ieşit! :)
    Viq, interesante filmuleţe. Mai "tehnice" decât The Secret, mai profunde deci. Nu le-am parcurs până la capăt că Timpul nu m-a lăsat. Dar îi vin eu de hac meşterului Timp. :)
    Dar, sincer, e plăcut pe "terenul posibilităţilor absolute", în acest "ocean" al existenţei potenţiale, abstracte.
    Uite, pentru că ai, deseori, răbdare cu mine îţi voi spune un secret: eu sunt un fel de Peter Pan în variantă feminină.
    De aceea iubesc filmuleţele tale.
    Bine, cred că tu ai fi dorit să vorbim mai mult despre interesanta energie care "bântuie" spaţiul vid...
    Eu cred în toate acestea...

    RăspundețiȘtergere
  7. Beth

    1.Da. Fara sa vreau, asa reiese din ce am pus anterior.
    Sorry.
    Daca glumesti inseamana ca nu te-ai suparat.
    Mersic.

    2.Fii Peter Pan... neaua de Craciun... floarea de mar... zorii zilei....
    Fii ce vrei sa fi !
    Asa e cel mai bine.
    Eu par uneori cu o aplecare un pic mai tehnica, dar asta probabil pentru ca ma privesti dintr-un unghi mai poetic. Privit din alta parte pot parea altfel.

    3.O observatie tehnica.
    Sursa Google de unde am luat "The Secret" a fost iar dibuita si blocata.
    Si o idee : mai toate filmele se pot si descarca in PCul propriu. Nu toate insa si cu subtitrarea in romaneste.

    RăspundețiȘtergere
  8. sincer, fara ale conotatii, m-am uitat la primele 4 minute si e plin de inacuratete, de la perceptia asupra evului mediu, la descartes si culminand cu darwin. nu as urmari asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. de unde pot descarca filmul'water'?

    RăspundețiȘtergere
  10. Salutare,frati si surori intru Cunoastere.Am ajuns cu totul intamplator pe-aici,daca mai sunteti pe-acolo folositi link-urile de mai jos,sper sa va fie de folos:
    http://fymaaa.blogspot.com/2008/11/ce-naiba-tim-noi-de-fapt.html
    http://www.alfascene.ro/torrent_info_867 .
    http://antiiluzii.blogspot.com/
    http://adevar-sau-conspiratie.blogspot.com/
    http://theworld-we-live-in.blogspot.com/
    Adaug doar:inainte si mai presus de toate este Iubirea.Bafta !

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut !

    Ce-ar fi sa dau acum, la jumatatea lui martie 2012, cateva raspunsuri la niste comentarii din toamna lui 2011 sau chiar din septembrie 2009 ??? :D :D
    Ar fi un ridicol necesar. Daca nu mi-am facut timp pana acum sa vad cine a mai trecut pe aici si sa ma comport, care va sa zica... imi merit momentul de ridicol.
    Rusine sa-mi fie.
    ............. :(
    Ok.
    Mi-a fost.
    Sa raspund.

    @Purly,
    Mai este o perspectiva usor diferita care cred ca ar fi bine s-o avem in vedere. Anume ca intre cei ce se adreseaza si cei carora le e adresat mesajul, trebuie sa existe o punte.
    In definitiv despre CE vorbim ????
    Este un documentar. Nu o prelegere stiintifica. Nu este materialul prezentat Academiei sau cine stie carui for stiintific superior mai mult sau mai putin international, pentru validarea vre-unei descoperiri ce ar putea revolutiona omenirea.
    Nu.
    Este un material video care se adreseaza oamnenilor ce NU sunt nici somitati in fizica cuantica nici detinatori Nobel. In asemenea materiale valoarea e data de capacitatea de a transmite mesajul pe intelesul receptorului, pe abilitatea de a construi punti.
    Acum, la momentul la care vorbesc, tocmai am luat mana de pe Copac din motive pe care cu siguranta le stii. Ceea ce s-a petrecut acolo la inceputul lui 2012 este dovada vie ca noi, oamenii, nu suntem deloc receptori atat de simpli cum am vrea noi, oamenii, sa fim.

    Nu conteaza ce si cat stii. Conteaza ce si cum faci cu ceea ce stii. Daca nu esti capabil sa construiesti puntea respectiva nu esti deloc mai destept decat receptorul caruia te adresezi. Pentru ca nu esti capabil sa fructifici ceea ce stii. Actiunea e lipsita de finalitate.
    Anecdota aia cu politistii romani interpelati de turistul ratacit, in 6 limbi de circulatie internationala, dar care nu stia o boaba romana, are in ea un adevar cat Ceahlaul !
    - Ai vazut mah, ce de limbi straine stia ala ?
    - Ete, nah ! Si la ce i-a folosit ?????

    Scopul filmului documentar este sa transmita mesajul. Si o poate face de regula oferind datele stiintifice in forma pseudo-artistica, pentru a crea impactul emotional necesar.
    Documentarul se adreseaza foarte rar, poate niciodata, specialistilor, somitatilor in materie. Motiv pentru care isi asuma prin "fisa postului" critica unora dintre ei care vad actul respectiv drept o "vulgarizare" a stiintei.
    Poate chiar e o vulgarizare. Dar una absolut necesara, fara de care demersul este imposibil de fructificat.

    Nu esti un om de stiinta adevarat daca nu esti in stare sa explici "black hole" bunicii, astfel incat ea sa inteleaga corect ce este dracia aia.

    N-am sa uit niciodata cum am fost fascinat de materialele lui Carl Sagan pe vremea cand abia ma pregateam de liceu.
    In contrapartida, multi ani mai de studiu mai tarziu, as fi umplut falcile cu pumni multor filosofi pentru pretentiozitatea gratuita a limbajului, ajungand nu rareori pana la denaturarea sensului lingvistic initial, proces a carui motivatie eu nu am putut-o localiza decat intr-un narcisism intelectual penibil.

    "Ceea CE spui conteaza 20%.
    CUM spui, valoreaza 80%". Citat aproximativ, cred ca din Alan Pease.

    RăspundețiȘtergere